Centrul de Ajutor FxPro - Glosar de Termeni

Ordin în așteptare (Pending Order)

Un ordin în așteptare este o instrucțiune pentru a cumpăra sau a vinde un instrument atunci când sunt îndeplinite anumite condiții specificate în prealabil de către trader. În esență, la plasarea unui ordin în așteptare, traderul informează broker-ul că nu dorește prețul curent al pieței, ci doar își dorește că ordinul lui să fie executat dacă prețul pieței ajunge la un anumit nivel. Ordinele în așteptare se încadrează în două categorii, ordine de limitare și ordine de oprire.

Ordinele de limitare pot fi executate numai la prețul limită specificat de trader. Există două tipuri de ordine de limitare; ordinul de limitare la cumpărare indică faptul că un instrument este cumpărat la un preț specificat sau la o valoare mai mică, în timp ce ordinul de limitare la vânzare dă instrucțiuni ca un instrument să fie vândut la un preț limită specificat sau la o valoare mai mare. Deoarece ordinele de limitare garantează că un ordin va fi completat în limitele specificate sau deloc, acestea sunt astfel utile pentru prevenirea derapajului. Cu toate acestea, chiar dacă pot împiedica derapajul, acestea riscă să nu se umple în momente de volatilitate ridicată.

Ordinele de oprire sunt indicatori pentru ca pozițiile să fie deschise sau închise atunci când se ating prețurile specificate și sunt folosite pe scară largă pentru a consolida profiturile și a minimiza pierderile. Ordinele de oprire la cumpărare sunt introduse peste prețul de piață curent, iar ordinele de oprire la vânzare sunt introduse sub prețul actual al pieței. Chiar dacă ordinele de oprire sunt frecvent confundate cu ordinele de limitare, ele diferă într-un aspect cheie; atunci când prețul pieței atinge nivelul specificat de trader, este introdusă automat un ordin la piață. Ca atare, în momente de volatilitate ridicată, acestea pot fi afectate de derapaj și de completarea necorespunzătoare a anumitor condiții de piață.